
În spatele fiecărui lucru pe care îl facem sau pe care îl gândim se află o poveste. Tot așa, și proiectul ”Grădina Senzorială” este de fapt coperta unei povești. Dacă ar fi, așadar, să începem în modul clasic, am spune că a fost odată ca niciodată…dar aici știm bine când a fost această dată, a fost luna decembrie 2015. Supranumită luna cadourilor, aceasta a fost un prilej numai bun pentru cluburile Rotaract Baia Mare și Rotaract Baia Mare T.E.A.M. să facă un cadou, sau chiar două. Pe de o parte, timp de 10 zile, cele două cluburi au organizat proiectul districtual ”O cană de fericire !” în cadrul căruia au distribuit vin fiert, ceai, ciocolată caldă băimărenilor, iar răsplata acestei fapte bune a venit imediat sub forma unor donații pentru proiectul măreț ce avea să poarte numele de ”Grădina Senzorială”. De ce o grădină senzorială? Pe lângă cadouri, Moș Crăciun, brazi împodobiți, sărbătoarea Nașterii Domnului, decembrie înseamnă și un sunet special. Colinde, zurgălăi, urări, pahare ciocnite. Ne întrebam cum ar fi sărbătorile dacă am pierde această muzică. De aici începe să se contureze povestea grădinii, pentru că atenția noastră s-a îndreptat către cei care au uitat cum sună sărbătorile: copiii de la Asociația Autism Baia Mare. Știind că un copil cu autism se poate bucura de viață doar prin celelalte simțuri, ne-am gândit să le amplificăm această bucurie dăruindu-le o grădină de care să se bucure la aceeași intensitate ca toată lumea.
Tehnic vorbind, proiectul ”Grădina Senzorială” are ca scop amenajarea spațiului verde din jurul centrului Asociației de Autism Baia Mare și realizarea unei compoziții vegetale și minerale astfel încât să poată satisface toate simțurile sistemului senzorial și să îmbie la relaxare în armonie cu natura. Ca de fiecare dată, realizarea acestui proiect a presupus organizarea unei echipe care să îl implementeze. Fiind un proiect de suflet al celor două cluburi, toți membri Rotaract T.E.A.M. Baia Mare și Rotaract Baia Mare au contribuit la realizarea acestuia, îndrumați fiind de coordonatorul de proiect Anita Pintea, membru Rotaract T.E.A.M. Baia Mare. Pe lângă coordonare, Anita, inginer peisagist, a realizat și proiectarea grădinii. Pașii care au urmat au fost, după cum povestește Anita, etapizarea lucrărilor, realizarea unui necesar al achizițiilor, delegarea de sarcini, activitatea membrilor în lucrările de la grădină.
În final, copiii de la Centrul de Autism se pot bucura de o zonă amenajată cu suprafața de 328.6 mp. Stilul compozițional folosit este peisager geometric, compoziția în stil geometric având la bază formele geometrice regulate, compuse fie din linii drepte, fie din linii curbe. Aspectul general al unei grădini amenajate astfel este unul care sugerează ordine și formalitate. Accesul la grădină se face printr-o alee senzorială, împărțită în 7 sectoare, unde vin așezate diferite materiale cu diferite texturi, ca de exemplu butuci de lemn, pietriș, fân, coceni de porum etc. Zona de relaxare conține plante ornamentale care decorează prin frunziș si textură: roșu, galben și verde. S-au folosit plante precum Ilexaquifolum, Berberisatropurpureum, Thujapyramidalis Aurea, Acer atropurpureum. Pentru ca plantele să fie puse mai bine în evidență, s-a folosit scoarță ornamentală roșie. Tot în această zonă s-a propus realizarea unor bănci din europaleți iar pentru crearea de contrast între plante și mobilier, acestea au fost vopsite în galben. Următoarea zonă este cea de legume, unde s-au plantat legume: roșii, ardei, castraveți. Zona aromatică este compusă dintr-un iaz cu pești, nuferi, plante acvatice și o cascadă. De asemenea, acesta este împrejmuit de plante aromatice precum lavandă, mărar, pătrunjel, mentă, leuștean. În fine, aleea este realizată din andezit, iar în jurul aleilor sunt borduri de flori și thuja occidentalis globosa.
Întrebată fiind cum arată Grădina Senzorială la momentul inaugurării din data de 16 septembrie față de Grădina Senzorială visată în decembrie 2015, Anita Pintea are o viziune optimistă. Proiectul nu s-a decalat de la planul peisager, iar echipa Rotaract a reușit să atingă principalul obiectiv și anume o nouă formă de terapie care este îmbinată cu natura pentru copiii de la Centrul de Autism Baia Mare. Dintre toate, cel mai important calificativ a fost dat de către copilași la momentul inaugurării. Atunci când grădinii i s-au adăugat ultimele detalii : râsul, chicotelile și glasul copiilor. Încântați de senzațiile trăite, copiii au trăit o adevarată lecție aplicată foarte utilă și inedită pentru ei, iar părinții, prezenți și ei, au apreciat cu adevărat noul mediu de joacă, educație și dezvoltare al copiilor lor.