Rotaract Baia Mare T.E.A.M. – Studiu de caz la cursul de Economie Internațională; Interviu cu Ec. Dr. Horia Botoș
Luni, 15.11.2016, studenți la profilul de relații internaționale al Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj iau ca studiu de caz în cadrul seminarului de Economie Internațională rolul ONG-urilor în dezvoltarea Economiei Internaționale. Printre exemplele la care cadrul didactic face apel se află și Clubul Rotaract Baia Mare T.E.A.M. Aflat într-un oraș cu aproximativ 150.000 de locuitori din nord-vestul țării, nu s-ar încadra, la o primă vedere, în seria asociațiilor care să aducă un impact major în sfera internațională. Și totuși, e dat ca exemplu.
În primul rând, cum pot influența ONG-urile economia internațională? ”Motivul pentru care ONG-urile pot influența economia internațională este flexibilitatea mai mare decât a altor agenți economici. Această flexibilitate se evidențiază ca și vizibilitate, timp de reacție, interacțiunea cu populația țintă, tematicile pe care pot să le dezbată. În ultimele decenii, Organizațiile Non-Guvernamentale au început să fie din ce în ce mai vizibile și încearcă să crească vizibilitatea pe diferite subiecte de interes. ONG-urile au început să activeze în zone care până acum se consideră a fi arii de competență a autorităților naționale. (Peter Uvin, “The Role of NGOs in International Relations”, in Kendall Stiles and Peter Uvin (eds.), Global Institutions and Local Empowerment (New York: St. Martin’s Press, 2000), p. 16.). Astfel că datorită diversificării activităților, funcțiilor și a responsabilităților agenților economici, ONG-urile au un cuvânt din ce în ce mai puternic de spus.” Afirmă Horia Botoș, profesor asociat de Economie Internațională al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj Napoca.
Întrebat fiind cum a perceput reacția studenților în subiectul tratat, domnul profesor Botoș răspunde că datorită faptului că activitatea și credibilitatea majorității ONG-urilor nu este cunoscută în mediul studențesc, reactivitatea scăzută nu a fost un motiv de mirare. Vizibilitatea ONG-urilor a început să crească odată cu legea recunoașterii voluntariatului în ONG-uri din 2014. Discuția având loc în cadrul Universității Babeș-Bolyai, structurile locale care au fost evidențiate primele fiind AIESEC, Patrir și OSUBB. Alte structuri internaționale enumerate fiind WWF, Best, AEGEE sau Fundatia Melinda și Bill Gates.
De ce Rotaract T.E.A.M. ca exemplu? ”Ce a adus nou echipa TEAM este faptul că prin proiecte precum Rotaract Global Model United Nations, cu ediția de la Baia Mare și cea de la New York, au crescut vizibilitatea pentru țara noastră. Această inițiativă fiind prima de acest fel întreprinsă de o grupare națională de tineret a Familei Rotary. Această vizibilitate a lor ajută la dezvoltarea economiei regionale și naționale pentru că expune posibili investitori unei imagini pozitive a țării noastre. De asemenea, ei au o serie întreagă de proiecte cu care și-au crescut notorietatea la nivel național precum Balul Inimilor sau campania de donare de sânge, ”Donează sânge, salvează vieți”. Exemplul cu Rotaract Baia Mare T.E.A.M. este util pentru că ei fac parte dintr-o structură internațională, dar a cărei activitate este vizibilă în special pe plan local și național. Astfel că în momentul în care ei au un proiect internațional, este crescută vizibilitea României. De asemenea, având în vedere localizarea asociației, exemplul este cu atât mai reprezentativ.”
Pe de altă parte, imaginea din interiorul clubului este următoarea: ”Întotdeauna în clubul nostru s-a gândit strategic și s-a urmărit ca impactul proiectelor noastre să fie unul major. Când a apărut ideea unei simulări internaționale a Națiunilor Unite la Baia Mare, nu ne-am limitat la un eveniment. Am pus bazele unui concept nou, apreciat la nivel global, care acum circulă în toată lumea, pornind de la experiența din 2013 de la Baia Mare, adăugându-i-se an de an noi cluburi Rotaract. Practic, dupa Baia Mare, au urmat Londra, Belgrad, New York, Sofia iar pentru anul 2017 au început pregătirile pentru Beirut. Până în prezent, suntem onorați ca lista orașelor gazdă Rotaract Global Model United Nations este atât de diversă și cu siguranță nu ne vom opri aici.” spune Adrian Dan Pop, președinte Rotaract pe mandatul 2012-2013 și Rotary programme coordinator. În concluzie, intervențiile ONG-urilor pe plan internațional pot influența activitatea economică a țării de origine în mod pozitiv. Exemple multiple de proiecte internaționale de succes realizate de ONG-uri din România întăresc această afirmație. “Prin acțiunile sale, Rotaract Baia Mare T.E.A.M. urmărește să dezvolte comunitatea locală dar își propune și să gândească mai mare. Proiecte precum RotaractMUN și DSSV sunt exemple de inițiative prin care clubul demonstrează puterea tinerilor în orice mediu și la orice nivel” spune Evelyne Cușner, președinte al clubului pe mandatul 2016- 2017.