Asociația Rotaract Club TEAM Baia Mare a finalizat o serie de spectacole de teatru cu caracter educativ destinate elevilor din mediul rural al judeţului Maramureş. Aceste evenimente s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Teatru forum – metodă alternativă de educație”, implementat de către asociaţia noastră, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș
Scopul proiectului este acela de creşte gradul de implicare activă a tinerilor din comunităţile rurale ale Maramureşului în activităţi specifice cultural-educative. Pentru a schimba puțin modul în care tinerii beneficiari se raportează la momentele artistice și a le da ocazia să se implice activ în activități de acest gen, alegerea achipei de proiect a fost teatru forum.
Aceasta este o versiune a teatrului des folosită ca instrument educațional non-formal, datorită faptului că spectatorii, în cazul nostru tineri din mediul rural, au ocazia de a lua locul unuia dintre personaje pentru a rezolva o situație conflictuală prezentată în scenetă. Astfel, tinerii actori au construit, sub îndrumarea unei actrițe cu experiență în domeniu, un moment care prezenta o situație unde exista un opresor, o victimă și câteva personaje pasive sau părtașe la conflict. Acțiunea prezentată a fost, de asemenea una aleasă special pentru ca tinerii să poată face conexiunea cu viața lor de zi cu zi, personajele fiind tot tineri de o vârstă apropiată lor.
Din distribuţie au făcut parte tinerii voluntari: Alexandra Bob, Laura Gabriela Oana, Carina Tămaș, Emilia Glodici și Darius Bumbar. Regia artistică, coordonarea şi facilitarea procesului de învăţare au fost asigurate de către Alexandra Sabrina Vanci. Spectacolele au avut loc în școlile gimnaziale din localitățile: Șișești, Șurdești și Cernești.
Reprezentațiile au avut un impact puternic asupra publicului, care deși a fost puțin reticent la început, la încurajările Alexandrei Vanci și ale tinerilor actori, s-au arătat a fi dornici să intre în pielea peronajelor și au reușit să rezolve cu succes situația prezentată, fără a recurge la violență.
,,Momentul care ne-a impresionat cel mai mult a fost acela în care un copil cu autism a ridicat mâna și s-a oferit să intre în scenă. Noi nu știam că are vreo deficiență, el s-a descurat foarte bine și a reușit să găsească o soluție bună. Când am aflat, totuși, că este bolnav de autism, am rămas cu toții surprinși. Am primit și noi o lecție de viață de la el și ne-am bucurat că am reușit să îi oferim lui și colegilor lui experiența asta.” a declarat Darius Bumbar, unul dintre tinerii voluntari.